Welke behandelvormen bied ik aan?

Wanneer wij starten met een behandeling zal ik na de intake duidelijk vertellen welk behandeladvies ik geef. Dat betekent dat de behandeling op maat wordt gemaakt, afgestemd op jouw vraag en klachten. Daarbij maak ik gebruik van onderstaande therapievormen. Soms past een element van de ene vorm beter dan het andere, belangrijk is dat het bij jou aansluit. Wil je je vast wat inlezen, dan hieronder een korte uitleg. 
Ik ben GZ-psycholoog en ben zelf hoofdbehandelaar, wat inhoudt dat ik zelf alle behandelingen geef.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de basis van de meeste vormen van behandeling die GZ-psychologen geven. Je onderzoekt samen met je therapeut op welke manier je gedachten, gevoelens en gedrag met elkaar reageren op bepaalde situaties. 
Vooral als je nog niet goed weet wat er nou bij je gebeurt of waarom je (niet) reageert, zoals je eigenlijk zou willen, is het gebruik van deze vorm van therapie heel inzichtelijk. Je staat er niet alleen voor, ik help je met het onderzoeken wat er gebeurt in de keten van denken-voelen-gewaarwording-doen. Als we meer zicht krijgen op hoe jouw specifieke patroon eruit ziet, dan kunnen we kijken welke verandering jij wilt inzetten.
Door dit samen te onderzoeken, zul je merken dat bepaalde klachten en eigen reacties verhelderd worden. CGT is gericht op verandering. Samen zullen we aan de slag gaan om klachten als angst, somberheid, paniek, dwang en trauma te verminderen.
Vaak merk je dat er door ogenschijnlijk kleine veranderingen, al veel meer vrijheid kan komen in de richting die jij op wilt. Het is niet makkelijk, maar ik help je hier graag bij. Dat verdien je.  

Kortdurende Schematherapie

Kortdurende schematherapie kan ingezet worden als blijkt dat er patronen in iemands leven zijn geactiveerd die eerder goed te hanteren waren (denk hierbij aan bijvoorbeeld: perfectionisme, zelfopoffering of vermijding). Schematherapie richt zich erop om je eigen patronen te leren herkennen, liefdevol naar je eigen "kinddeel" te kijken en om te leren vanuit eigen regie je leven op te pakken. 
Wat jij hebt opgepikt of hebt meegemaakt in je jeugd, heeft je gevormd tot wie je bent. Zo kan je door ervaringen tijdens de zwangerschap, geboorte van je kind of als jonge ouder meer last krijgt van 'jezelf' en je eigen onhebbelijkheden. Sommige dingen vinden we fijn van onszelf, andere aspecten vindt je schaamtevol of vreselijk aan jezelf. Dit is heel universeel en heeft iedereen. 
De levenservaring van het moeder/vader worden, zal je uit je voorgaande evenwicht halen. Dat hoeft niet erg te zijn en je kunt weer een nieuw evenwicht vinden. Maar je kunt er ook wel vreselijk last van hebben. Of je wilt wel een nieuw evenwicht, maar door slaapgebrek, de zorg voor je kindje, weinig eigen tijd en hormonen werken de dingen die je vroeger deed niet meer. Samen kunnen ​ we kijken of kortdurende schematherapie helpend voor jou is om je balans weer terug te vinden.

EMDR

Eye movement desensitisation and reprocessing (EMDR) is de eerstekeus behandeling voor het verminderen van klachten passend bij een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Maar ook bij andere klachten kan EMDR ingezet worden. EMDR kan snel resultaat (en daarmee verlichting) geven. Hoeveel sessies nodig zijn, is van te voren niet te zeggen. Dat verschilt per persoon en per situatie. 
Op www.emdr.nl kan je veel informatie vinden over de werkwijze en achtergronden. Je kunt hier ook filmpjes bekijken en ervaringen van mensen lezen die het hebben ervaren.
Globaal uitgelegd zal je bij EMDR gevraagd worden om terug te denken aan de traumatische gebeurtenis met als doel om dit minder beladen te maken. Dus dat je minder last krijgt van angsten, paniek, gespannenheid, vermijding, nachtmerries, etc. als gevolg van deze traumatische ervaring. 
Samen zullen we eerst informatie over deze gebeurtnis onderzoeken; bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens.  Daarna starten we het verwerkingsproces, waarbij je gevraagd wordt om zowel je te concentreren op een afleidende stimulus (in mijn praktijk gebruik ik o.a. de lichtbalk, een koptelefoon en buzzers) en de door ons uitgekozen beelden. 
Een sessie heeft dezelfde opbouw met aandacht voor het bespreken wat jij nodig hebt in dit traject. 

Acceptatie en commitment therapie

Acceptatie en commitment therapie (ACT) is geen vorm van therapie waarbij je 'het maar gewoon leert accepteren'. En het is zeker ook niet zweverig. Deze vorm van behandeling is een stroming binnen de cognitieve gedragstherapie, waarbij je je eigen leven bekijkt: wat zijn je waarden, wat is je koers en wat heb je ervoor nodig om dat vast te houden of bij te stellen. Op momenten dat het leven voelt als een grote storm en jij zit midden in de zee waarbij je voelt dat de golven je overstromen, kan je in paniek raken. Of angstig worden. Of somber. Of hopeloos, moede(r)loos. ACT kan je helpen om jezelf weer wat terug te vinden, om richting te geven aan je leven. En om ruimte te geven aan je gevoelens; verdriet, schaamte, boosheid, angsten
mogen er zijn. Leren leven ondanks of met die storm, het verdriet, het verlies. Maar hoe doe je dat? Daar helpen werkvormen en oefeningen vanuit de ACT je bij. Ik gebruik vooral werkvormen en oefeningen, omdat ik erin geloof dat het doen van ACT meer helpt dan alleen het praten/erover nadenken.
Copyright 2024 Van Vrouw naar Moeder -