Na de bevalling

Na de bevalling is het tijd voor kennismaking met je baby en herstel van deze grote levensgebeurtenis. In ieder geval zowel lichamelijk, psychisch en hormonaal. Je verloskundige en kraamzorg zijn er voor je voor de medische, praktische en emotionele ondersteuning. Maar merk jij dat je last blijft houden van de volgende klachten, praat hierover met de huisarts en laat je eventueel doorverwijzen naar mij. 

Klachten waarvoor je hulp mag vragen (o.a.):   
- angsten, angstige gedachten of angstaanjagende gedachten
- somberheid, neerslachtigheid
- depressiviteit
- verwarring
- onbestemd gevoel
- eenzaamheid
- stress
- herbelevingen
- vermijding (sommige onderwerpen of plekken bewust of onbewust uit de weggaan)
- boosheid
- strengheid
- dwangmatigheden
- nachtmerries
- onrust
- prikkelbarheid

Kinderen en het ouderschap kunnen een verrijking van je leven zijn op alle mogelijke manieren. Maar soms is het ook best ingewikkeld en gewoon heel erg zwaar. En daar wordt (te?) weinig over gesproken. Jouw prioriteit (samen met je eventuele partner) is de verzorging van je net pasgeboren kindje en eventuele andere kinderen. Waardoor je in verwarring kan zijn als je je niet voelt zoals je had verwacht of gehoopt. Je weet misschien niet goed wat je voelt en je kunt het onbestemde gevoel moeilijk plaatsen. Of je denkt dat je je niet moet aanstellen. Of dat je gewoon even moet wennen. Je kunt je eenzaam, gespannen voelen en somber of heel angstig en dwangmatig.
Traumaklachten kunnen mensen ontwikkelen na het ervaren van een zeer ingrijpende gebeurtenis, ook wel trauma genoemd. Voorbeelden zijn het meemaken van een auto-ongeluk, oorlog, verkrachting/aanranding. Ook komt er gelukkig steeds meer aandacht voor het behandelen van klachten die voortkomen uit het meemaken van het (dreigend) verlies van een kindje (zoals ook bij o.a. fluxus, spoedingrijpen bij de bevalling, zeer ernstige zwangerschapsaandoeningen of - complicaties), jezelf of je partner.

Onder bevallings-/matrescentie (gerelateerde) problematiek vallen: geboortetraumata, stress en/of lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap, zeer ernstige complicaties of levensbedreigende situaties, kraamtijd, (borst)voedingstrauma's, identiteitsvorming, relationele transitie. Omdat deze klachten zich voordoen tijdens het prille ouderschap, zal je anders dan in andere levensfasen van je omgeving horen hoe blij en dankbaar je moet zijn met je kindje. Of dat het nu gelukkig voorbij is/weer overgaat. Het is ook best makkelijk verborgen te houden, want veel aandacht van je omgeving gaat naar je kindje. Maar hoe gaat het met jou? Hoe voel jij je? Kan je jezelf nog aandacht geven of gaat alles naar je kind(eren), je partner, het huishouden en de dag doorkomen?
Het is belangrijk er achter te komen wat JIJ nodig hebt. Mogelijk is dat een vorm van traumaverwerking, cognitieve gedragstherapie, ACT of schematherapie. Of een combinatie van deze behandelvormen.
Maak een afspraak
Copyright 2024 Van Vrouw naar Moeder -