Voor wie?

Psychologiepraktijk Van vrouw naar moeder richt zich specifiek op de transformerende levensfase van moeder en/of vader (willen) worden. Er zijn hierin enkele verschillende fasen te onderscheiden, die ook weer in elkaar kunnen overlopen en met elkaar te maken hebben. Zo is er het prille ouderschap, (jonge ouders), de periode net na de bevalling, de bijzondere periode tijdens de zwangerschap en voor wensouders die wel of niet in een fertiliteitstraject zitten of de fase waarin een miskraam veel impact heeft.  

Als een of meerdere van deze gebeurtenissen je uit balans brengt, is het fijn om daar met een deskundige over te kunnen praten. Je bent welkom als je je hart wilt luchten, maar zeker ook als je klachten minder luchtig zijn zoals angst- en somberheids-/depressieve klachten, trauma en als je patronen wilt  doorbreken.

Jonge Ouders

Als kersverse ouder, gaat in eerste instantie alle aandacht naar de verzorging van je pasgeboren kindje. Je moet er voor hem/haar zijn, want baby's zijn in al hun behoeften afhankelijk van hun ouders. Zelf krijg je te maken met hormonen, slaaptekort, voeden, verkleden, (grote) energiedippen. 
In deze uitdagende tijd zul je merken dat er bij jezelf bepaalde eigenschappen naar boven komen die je goed kunnen helpen in deze tijd, zoals geduld, zorgzaamheid, nee zeggen. Maar als deze eigenschappen je niet eigen zijn, of ze zijn even ver weg en je merkt bij jezelf dat je 'leegloopt', weinig tijd voor jezelf kunt vrijmaken en/of snel schrikt, angstig, boos of woest bent, dan zit dit behoorlijk in de weg en kan je er erg last van hebben.  
Misschien herken je deze eigenschappen vanuit eerdere momenten in je leven. In de psychologie spreken we dan van patronen. Sommige van deze patronen zul je omarmen en koesteren, ze helpen je goed in deze nieuwe levensfase. Andere patronen zijn hinderlijk en geven je veel last. Denk hierbij onder andere aan: perfectionisme, alles zelf willen doen, jezelf opofferen, net doen alsof alles goed gaat terwijl dat niet zo is.
Lees meer

Na de bevalling

Negen maanden heb je je baby in je buik zien groeien en dan ontmoet je voor het eerst je kindje. Hoe de bevalling ook is verlopen, je zult dit moment niet meer vergeten. En ik hoop dat het een prettige kennismaking is geweest; een ontmoeting waarbij jullie als gezin elkaar met volle aandacht en in alle liefde elkaar hebben leren kennen.  
Tegelijkertijd kunnen bevallingen ook erg intens zijn: is alles goed gegaan of waren er complicaties? Is het een bevalling geweest zoals je wenste of zijn er ingrepen nodig geweest waarvan je last hebt? Direct na de bevalling verwachten mensen dat de prille ouders direct op de roze wolk zitten en volledig zich kunnen voegen naar de behoeften van hun pasgeboren baby. Hoe ingewikkeld is het dan, als dat bij jou niet zo is. Als jij geen roze wolk ervaart, de wolk niet eens kunt vinden of dat het donkere wolken zijn. Dit is vreselijk zwaar en het is belangrijk om serieus te nemen. Merk je dat je je toch last hebt van de bevalling, de kraamtijd, het (niet of niet volledig) herstellen? Ook (borst)voedingsproblemen of zorgen over je kindje kunnen tot zeer veel spanningen leiden. Cijfer jezelf (en je gevoelens en behoeften) niet weg (dit geldt voor moeders en vaders), praat erover en vraag om hulp. Je kunt mij ook bellen voor een vrijblijvend overleg.  

Lees meer

Tijdens de zwangerschap

Al voor de conceptie is een vrouw (en ook de man) al aan het transformeren naar het ouderschapIn deze fase van matrescentie, groeit de baby in de buik van de moeder. Maar van binnen gebeurt zoveel meer wat niet zichtbaar is. De omgeving wordt hier vaak pas echt bewust van als de buik begint te groeien. Van binnen is er dan bij (aanstaande) vaders en moeders al een heel intern proces aan vooraf gegaan, soms al jarenlang in stilte. 
In de fase tijdens de zwangerschap, liggen er ook een aantal taboes op de loer. Je hoort vooral zeer verheugd en dankbaar te zijn. Of in je omgeving zegt iedereen dat 'het wel goed komt' met de bevalling. Maar wat als jij doodsbang bent voor de bevalling (eventueel door een zeer ernstige eerdere bevallings-ervaring) of je somber, depressief of angstig voelt? Of je merkt dat bepaalde patronen van vroeger naar boven komen die je probeert weg te drukken, maar dat lukt niet. 
Zoek hulp! Juist in deze tijd help je jezelf en je baby om over je stress te praten en daar hulp bij te krijgen. Want je bent niet alleen en je hoeft het zeker niet alleen te doen. 

Lees meer

Kinderwens / miskraam / fertiliteit

Bij het opzetten van mijn praktijk wilde ik heel graag vrouwen en mannen, waarbij het (nog) niet lukt om hun kinderwens te laten voltooien, zich welkom laten voelen. Want je zult je vaak buitengesloten voelen, eenzaam. En dan lees je (ook op veel delen van mijn website) verhalen over ouders met kinderen. Terwijl jij juist van binnen pijnlijdt; je grootste wens is vader of moeder worden. En dat lukt niet of het is net misgegaan. Dat is vreselijk pijnlijk en confronterend. Het brengt je uit balans, het maakt eenzaam, je kunt angst-, somberheids- en depressieve klachten ontwikkelen. 
Als je middenin deze fase zit, zit je vaak in een overleef-modus: "want we moeten weer door". Maar ook als je aan het strijden bent, mag je voor jezelf zorgen en voor jezelf laten zorgen. 

Lees meer
Copyright 2024 Van Vrouw naar Moeder -